Eft ücreti almayan bankalar hangileri? Bankaların havale ücreti ne kadar?
Dijital dünyanın içinde var olmak aynı zamanda birçok işimizi telefonlardan, bilgisayarlardan halletmemize olanak sağlıyor. Artık birçok ödememizi online şekilde bankalar aracılığıyla gerçekleştirebiliyoruz. Hatta ve hatta kilometrelerce uzaktaki birine anlık eft ve havale yoluyla para transferi sağlayabiliyoruz. Tabi ki bu hizmetin bazı bedelleri oluyor.
Para transferi için eft ücreti almayan bankalar kadar yüksek kesinti yapan bankalar da mevcut. Ben de sizlere bu çağın nimetlerinden yararlanırken en az maliyetle nasıl işlem gerçekleştirebiliriz yardımcı olmak için havale ücreti nedir, havale ücreti almayan bankalar hangileri, eft ücretleri 2022 yılında nasıl gibi soruları cevaplayacağım.
Öncelikle eft ücreti ve havale ücreti nedir, ona bakalım.
Eft Nedir?
Eft, Elektronik Fon Transferi kelimelerinin kısaltmış halidir.
Eft işlemleri iki ayrı veya aynı banka arasında gerçekleştirdiğiniz para transferlerine denir. Örneğin ben Ziraat Bankası hesabımdan Akbank hesabındaki birine para transferi gerçekleştirdim diyelim, bu işlemim eft olur ve cüzi miktarda bir eft ücreti ödemesi alınır.
Eft yapmak için, gönderim yapacağınız kişi/kurumun IBAN veya hesap numarasını bilmeniz gerekir. Normalde eft işlemleri yalnızca mesai saatlerinde gerçekleştirilebiliyordu. Fakat kısa bir süre önce bankaların anlık eft hizmeti sayesinde 1000₺’ye kadar yaptığınız transferlerde bankalar arası eft saatleri dışında da gönderim sağlayabiliyorsunuz.
Diyelim ki gece altında ani bir düşüş oldu ve siz bu fırsattan yararlanmak için nakit paranızı banka hesabınızdan altın hesabınız olan bir bankaya eft yapmak istiyorsunuz. İşte bu noktada anlık eft işlemi yapabilmek oldukça önem kazanıyor. Ayrıca altın hesabı açmayı düşünüyorsanız bu yazımı mutlaka incelemelisiniz.
Eft ücreti kesen bankalar fast yani anlık transferler için ekstra bir eft ücreti almıyorlar.
Hafta sonu yaptığınız eft işlemleri gerçekleştirilmez, pazartesi gününe emir olarak kaydedilir. Eft genel mantığıyla farklı bankalar arası transfer olarak bilinmektedir, eft ücretleri de her bankanın kendi özelinde belirlediği kadar olur. Yine de eft ücreti 2022 yılında çok mağdur olabileceğimiz bir durum değil çünkü eft ücreti almayan bankalar günden güne artmaktadır.
Havale Nedir?
Havale, aynı iki banka arasında gerçekleştirilen para transferi işlemlerine denir. Yani; ben Ziraat Bankası hesabımdan yine aynı şekilde Ziraat Bankası hesabı olan birine para transferi gerçekleştirirsem havale işlemi yapmış olurum.
Havale işlemini günün her saatinde gerçekleştirebilirsiniz. Çünkü zaten havale işlemi yaparken mevcut bankanızdan, aynı bankada yer alan başka bir hesaba gönderim sağlamış oluyorsunuz.
Bu hizmet için de bazı bankalar havale ücreti kesmektedir. Havale ücretleri bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Ama genel olarak online işlemlerde havale ücreti 1-3.5₺ arasında olur. Bu gibi kesintiler özellikle transfer edilecek miktarın artmasıyla birlikte daha fazla artar.
Sizler de ücretsiz havale eft işlemi yapmanıza olanak sağlayan bankaları tercih ederek bu masraflardan kurtulabilirsiniz.
Eft ve Havale Nasıl Yapılır?
EFT veya havale yapabilmek için bu işlemlerde kullanabileceğiniz IBAN veya hesap numarası(şube kodu ve şube adı ile birlikte) bilgileri gerekir. Genellikle para transferlerini IBAN ile gerçekleştirmek çok daha kolay ve güvenilir bir işlemdir.
EFT ve havale işlemi şu şekilde yapılır;
- Öncelikle mevcut hesabınızın mobil bankacılık uygulamasına giriş yapın.
- Giriş yaptıktan sonra para transferi & para gönderme vb. yazan yere tıklayın.
- İşlem tercihinizi seçin (Havale mi, eft mi?)
- Gönderim yapacağınız kişinin IBAN’ınını girin ve otomatik şekilde doldurulmuş olan Alıcı İsim-Soy isim bölümünü kontrol edin.
- Orası da doğruysa alıcı adını ve soyadını tamamı ile doğru bir şekilde doldurun.
- Gönderim tutarınızı girin.
- Onayla’yı işaretleyin.
- İşleminizin dekontunu ekran görüntüsü alın veya kendinize e-posta olarak gönderin.
Bu işlemi minimum maliyet ile gerçekleştirmek için eft ücreti almayan bankalar ve havale ücreti almayan bankalar mevcuttur.
Aşağıda sizin için listeledim. Bu sayede sizler de ücretsiz etf havale işlemi yapabilirsiniz!
Havale ve Eft Ücreti Almayan Bankalar 2022 Yılında Hangileri?
Yukarıda da bahsettiğim üzere farklı iki banka arasında para transferi yapmanın bir takım maliyetleri olabildiği için bazı bankalar eft ücreti keser.
Teknolojinin ilerlemesi ile işlemlerin daha hızlı ve daha kolay hale gelmesiyle birlikte bankaların transfer maliyetleri azalsa da hala bu maliyetler çoğu zaman müşterilere yansıtılmaktadır. Tabi bankalar arası eft ücreti kesmeyen aracı kurum sayısı fazlasıyla az.
Genellikle eft havale ücreti almayan bankalar dijital bankacılık hizmeti verip yer, elektrik vb. gibi maliyetlerden kaçınan bankalar düşürdükleri maliyetleri sayesinde eft ücretleri kesintisine uğratmadan para transferi gerçekleştiriyor. Peki, eft ücreti almayan bankalar 2022 yılında hangileri?
Enpara
QNB Finansbank bünyesinde hizmet veren Enpara, bir dijital bankadır. Herhangi bir şubeye gitmeden tüm işlemlerinizi internet üzerinden sağlayabiliyorsunuz.
Enpara, bir dijital bankacılık hizmeti olduğu için düşük maliyetlerini müşterilerine olumlu şekilde yansıtarak para transferlerinden eft ve havale ücreti kesmez. Hem de diğer eft ve havale ücreti kesmeyen bankalar gibi bir süreliğine değil, müşterisi olduğunuz süre boyunca eft ücreti ve havale ücreti kesmeyeceğinin garantisini de veriyor.
Tüm bunların yanısıra Enpara.com’da hesap açmak ve kredi kartı çıkarmak da tamamıyla ücretsiz.
ING
2007 yılında Oyakbank’ın bütün hisselerini alarak faaliyetlerine başlayan ING Bank da eft havale ücreti almayan bankalar arasında.
Enpara gibi tamamen dijital bir hizmet sunmamasının getirdiği bazı maliyetlere katlanmak zorunda olan ING Bank’ın müşterilerinden eft ücreti veya havale ücreti almamak için bazı koşulları mevcut.
Bunlar;
- E-Turuncu
- Turuncu-Ekstra
kullanan müşterilerden biri olmak.
Bu koşulu yerine getiren müşteriler için internet veya mobil üzerinden yaptıkları işlemlerde ING Bank eft ücreti 2022 yılında sıfırdır. Yani eft ve havale ücreti kesmez.
Türkiye Finans
Birçok yazıya baktığınızda eft ücreti almayan bankalar arasında Türkiye Finans’ın adını göremezsiniz. Çünkü birçok kişi Türkiye Finans’ın ücretsiz eft havale imkanı sunduğunu bilmiyor.
Anadolu Finans ve Family Finans’ın birleşmesi ile 2005 yılında resmen faaliyete geçmiş olan Türkiye Finans, müşterilerine düşük kesintiler, ücretsiz eft, ücretsiz havale, düşük hesap işletim ücretleri keserek oldukça cazip avantajlar sağlamaktadır.
Aynı zamanda geç eft yani anlık eft işlemleri de gerçekleştirebiliyorsunuz. Fakat bu işleminiz için eft ücreti kesintisi yapılmaktadır.
Albaraka Türk
Albaraka Türk; 1984 yılında, Türkiye’de faizsiz bankacılığa öncülük etmek amacıyla kurulan bankalardan biridir.
EFT ve havale işlemlerinizi çağrı merkezi, internet bankacılığı, mobil bankacılık veya ATM üzerinden yapabilirsiniz. Ücretisiz eft havale imkanından yararlanmak için dikkat etmeniz gereken tek koşul işlemlerinizi mesai saatleri içinde gerçekleştirmek.
Albaraka Türk, mesai saatleri içinde gerçekleştirdiğiniz para transferlerinden eft havale ücreti kesmez.
Cepte Teb
Türk Ekonomi Bankası yani TEB olarak bildiğimiz banka, sunduğu Cepte Teb dijital bankacılık hizmeti aracılığı ile yapılan işlemlerde ücretsiz eft imkanı verir.
Cepte Teb de bir online bankacılık hizmeti olsa da havale eft ücreti kesmeyen bankalar içinde yer almasının yanı sıra online işlem gerçekleştirmek istemeyen müşterilerine, TEB şubelerini veya ATM’lerini kullanabileceklerini belirtiyor.
Kuveyttürk-Senin Bankan
Kuveyttürk de hepimizin aşina olduğu fakat eft ücreti almayan bankalar arasında yer alsa da bu özelliğini pek de bilmediğimiz kuruluşlardan biri.
Bankalar arası eft ücreti ödeyerek para transferi gerçekleştirmek bazı müşteriler için, özellikle sürekli yüklü miktarla ile işlem gerçekleştirenler için can sıkıcı olabiliyor.
Kuveyttürk de eft havale ücreti almayan bankalar arasında yer alsa da bu fırsattan yararlanabilmek için online bankacılık hizmetini kullanmanız gerekiyor.
Yine de tabi ki Kuveyttürk de Teb gibi fiziki işlem gerçekleştirmek istediğinizde şubelere gitmenize olanak sağlıyor. Fakat eft ücreti veya havale ücreti kesilmemesi yalnızca online bankacılık kullananlara tanınmış bir avantajdır. Bu hizmeti de Kuveyttürk bünyesindeki Senin Bankan’ı kullanarak elde edebilirsiniz.
Fiba Bank
“Anlarız hızla, çözeriz hızla” mottosu ile yola çıkan Fiba Banka, 2010 yılından beri müşteri odaklı çalışmayı disiplin haline getirmiş bankalardan biridir.
Fiba Banka hızlı ve kolay işlemler için mobil, internet bankacılığı ve telefon bankacılığını tercih edebilirsiniz. İnternet ve mobil işlemlerde bankalar arası eft ücreti almadığı gibi, ücretsiz havale işlemi de gerçekleştirebilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken tek husus para transferlerinizi bankanın mesai saatleri içinde gerçekleştirmek. Çünkü geç yapılan işlemler için eft ücreti ve havale ücreti kesilmektedir.
Bankaların Eft Ücretleri 2022 Yılında Ne Kadar?
Bildiğimiz üzere Türkiye’de işlemlerimizi gerçekleştirebileceğimiz onlarca farklı banka mevcut. Ücretsiz eft yapabileceğiniz bankalar hangileri diye yukarıda listeledim. Şimdi ise sizlere bankaların eft ücretleri 2022 yılında ne kadar onlardan bahsedeceğim.
Öncelikle bilmelisiniz ki EFT ücreti birçok etkene göre değişmektedir. En önemli etkenlerden biri işlem tutarınızdır. Transfer gerçekleştireceğiniz tutar arttıkça, ödeyeceğiniz eft ücreti de artar.
Diğer bir etken ise EFT işlemini nasıl gerçekleştirdiğiniz.
Şubelerden veya ATM’lerden yapılan para transferlerinde EFT ve havale ücreti daha yüksek kesilmektedir. Bu sebeple işlemlerinizi online bankacılık üzerinden gerçekleştirirseniz daha düşük kesintilere uğramış olursunuz.
Akbank eft ücreti 2022, ing eft ücreti 2022, finansbank eft ücreti, ziraat bankası eft ücreti 2022…Sizler için güncel eft ücreti kesintilerini gösteren bir tablo hazırladım.
Bakalım, en az eft ücreti kesen ve ücretsiz havale yapan bankalar hangileriymiş?
Bankalar | EFT Ücreti |
ING İnternet Bankacılığı | 7.5₺ |
Ziraat Bankası(ATM) | 15₺ |
Finansbank İnternet Bankacılığı | 6.25₺ |
İş Bankası İnternet Bankacılığı | 1.71₺ |
Akbank Mobil | 1.71₺ |
Yapı Kredi Mobil/İnternet | 7.75₺ |
Ziraat İnternet/Mobil | 1.14₺ |
Halkbank İnternet/Mobil | 1.14₺ |
Burgan Bank İnternet/ATM | 2.5₺ |
Cepte Teb İnternet/Mobil | 1.14₺ |
Vakıfbank İnternet Bankacılığı | 2.29₺ |
Şekerbank İnternet Bankacılığı | 5.5₺ |
Odea Bank İnternet Bankacılığı | 4.9₺ |
HSCB İnternet Bankacılığı | 6.5₺ |
Bankalar ve işlem ücretleri her dönem değişmektedir. Bu fiyatlandırmalar bankalar özelinde gerçekleşir ve müşterilere yansıtılır. Hatta bazı bankalar yüksek hacimli portföye sahip müşterilerine özel ayrıcalıklar sunarak bazen ilk 1 yıl eft havale ücreti almaz.
Maaş ödemelerini aldığınız bankalardan da bazen bu tarz insiyatifler dileyerek kart aidatı, eft ücreti, havale ücreti gibi kesintilerden kurtulabilirsiniz.
Eft ücretleri ve havale ücretleri dönem dönem değişebildiği için normalden fazla kesintiye uğradığınızda bankanızla iletişime geçmelisiniz.
Sık Sorulan Sorular
Bu yazımda sizler için eft ücreti almayan bankalar 2022 yılında hangileri listeledim. Sizler de yukarıda belirttiğim bankaları kullanarak daha masrafsız işlemler gerçekleştirebilirsiniz. Bunun dışında ücretsiz eft havale yapan bildiğiniz banka mevcutsa yorumda belirtebilirsiniz.
Şimdi bu yazıya dair aklınıza takılabilecek bazı soruları özet şeklinde cevaplayacağım.
Ücretsiz Eft ve Ücretsiz Havale Yapan Bankalar Hangileri?
Para transferi yaparken en çok tercih edilen iki yöntem eft ve havaledir. Bu işlemleri düşük maliyetlerle veya sıfır maliyetle yapabilmek hepimiz için oldukça önemli. O zaman tekrar özetlemiş olayım.
Eft havale ücreti almayan bankalar;
- Enpara
- ING
- Türkiye Finans
- Albaraka Türk
- Cepte Teb
- Kuveyttürk
- Fiba Banka
Eft ve Havale Arasındaki Fark Nedir?
Eft ve havale arasındaki en büyük fark havalenin aynı bankalar arası transfer işlemlerine, eft’nin ise farklı bankalar arası transfer işlemlerine denmesidir. Yani işlevleri kısmen aynıdır ama havale daha kısıtlı bir işlemdir.
Havale, herhangi bir günde dilediğiniz saatler içinde yapılabilirken, EFT yalnızca mesai saatleri ve hafta içinde gerçekleştirilebilir. Gerçi artık EFT işlemleri de geç eft olarak anlık şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
EFT ve havale ücreti almayan bankalar dışındaki diğer bankalarda eft ücretleri havale ücretlerine göre daha yüksektir. Bunun nedeni farklı bankalar arası işlem olduğu için her banka kendi komisyonunu almak ister.
Havale işlemlerinde daha çok bilgi girmeniz gerekirken, EFT işlemlerinde daha az bilgi doldurarak hızlı bir şekilde transferinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Havale/EFT İşlemi Hangi Yollar ile Yapılır?
Havale eft ücretleri hangi kanallar aracılığıyla transfer yaptığınıza bağlı olarak da değişmektedir. Genellikle şubelerden ve ATM’lerden yapılan transferlerde eft ücreti ve havale ücreti daha çok olmaktadır.
Peki hangi yollar ile eft ve havale yapılabilir?
- ATM
- Banka şubesi
- İnternet Bankacılığı
- Mobil
Ücretsiz eft havale işlemleri için yukarıdaki başlıklarda bahsettiğim bankaların online bankacılık hizmetini kullanabilirsiniz.